Whatsapp, Youtube, Facebook i Instagram són les xarxes més utilitzades a Catalunya

Albert Rodriguez,

Whatsapp, Youtube, Facebook i Instagram són les xarxes més utilitzades a Catalunya



Barcelona, 28 de juny de 2023 - IMAGINA, agència de Social Media i màrqueting digital, i el Col·legi del Màrqueting i Comunicació de Catalunya, han presentat aquest matí el primer Estudi sobre Xarxes Socials a Catalunya, en un acte celebrat al Palau Robert amb la participació del Sr. Oriol Durán, secretari de Mitjans de Comunicació i Difusió de la Generalitat de Catalunya, el Sr. Miquel Campmany, degà del Col·legi del Màrqueting i la Comunicació de Catalunya, i Arnau Sanz Ardanuy, Soci Director d'IMAGINA. 

L’estudi, el qual ha comptat amb una mostra de 3.500 entrevistats entre els mesos d’abril imaig mitjançant trucades telefòniques i enquestes segmentades, ha destacat els següents

titulars:

  • Catalunya és un país amb una alta penetració i ús de xarxes socials, en general i en cada una de les xarxes analitzades, Whatsapp, Instagram, Facebook, Tiktok, Twitter, Linkedin i Youtube.- El 95% dels catalans majors de 16 anys té presència diària en almenys una xarxa social. Aquesta xifra arriba al 99% entre els joves.
  • Si descartem Whatsapp, la xifra continua sent molt alta. El 86% dels catalans majors de 16 anys té presència diària o quasi diària en alguna xarxa social com Instagram, Tiktok o Youtube.- La població major de 65 anys és la que menys presència té, però gran part de la població té presència a Whatsapp i com a mínim, en una altra xarxa social, principalment Facebook i Youtube.
  • El temps d’ús diari a les xarxes socials és de més de dues hores i més de 3 hores entre la població jove.
  • Si comparem amb altres estudis similars fets a l’Estat Espanyol, els catalans tenim un índex de penetració i ús un 10% superior aproximadament.
  • Whatsapp és un canal absolutament consolidat a Catalunya, present en un 90% dels usuaris actius. Youtube, Instagram i Facebook en aquest ordre són les que tenen més
  • usuaris.
  • Els usuaris més actius son els joves, sense diferències entre gènere o província. En general, es poden entendre els joves com indicador de tendències, com ara els creadors de contingut, la publicitat, els canals o els influencers.
  •  Un de cada 5 usuaris actius catalans en xarxes socials està a Tiktok. Entre els joves menors de 45 anys és quasi d’1 de cada 3 catalans.
  • Tiktok és la xarxa social, sense contar Whatsapp, amb més ús diari, superant l’hora de mitjana entre els usuaris més joves. 
  • Amb els diferents indicadors com xarxa social preferida, ús i presència, s’espera que passi a ser en pocs anys en la xarxa social amb més usuaris i activitat només superada per Whatsapp.
  • El 82% dels catalans majors de 16 anys compra habitualment a través de les xarxes socials. Xifra que anirà a l’alça en els anys vinents si segueix la tendència. Diferència substancial entre canals, sent Instagram i Tiktok les xarxes socials amb més activitat comercial.
  •  Els usuaris tenen una percepció més bona que dolenta de la publicitat, amb diferències notables entre xarxes socials. Instagram, Youtube i Tiktok com a millors valorades.
  •  Els usuaris joves tenen una percepció positiva a l’hora de pagar a influencers, creadors de contingut i avançar cap a un model menys dependent de la publicitat digital convencional. Això ens dona a entendre que models com Twitter Blue, Meta Verified, subscripcions a Twitch o Youtube i similars, continuaran creixent entre els catalans. Com sempre, els joves són els que tenen índex d’ús major.
  •  Els influencers tenen molt bona valoració entre els usuaris, però només el 34% dels catalans segueix influencers en català, una xifra que baixa fins al 20% entre majors de 45 anys.




A la seva introducció, Oriol Duran, ha destacat que “La importància de realitzar aquest primer Estudi complet sobre l’ús i aplicacions de les xarxes socials a Catalunya, ja que és important que els estudis tinguin una lectura feta des de fora, que no la fem nosaltres, per saber quines xarxes socials es fan servir, com es comunica, quina resposta tenen, així com les dades que representen. ”

Per la seva banda, en paraules de Miquel Campmany “És important ressaltar el valor dels experts en els estudis Ad Hoc. El sector del màrqueting i la comunicació comporta més de 4.000 milions d’euros del PIB català, és a dir, l’1,5% total”.

Finalment, Arnau Sanz, ha destacat “la necessitat de tenir un informe d’aquest tipus i de forma anual, per tal d’analitzar cada any l’evolució d’un sector tan dinàmic i en constant creixement.

Per les properes edicions volem incorporar més preguntes, també una mostra de professionals, però també altres partners i obrir la porta a tractar més temes com la salut mental o el sector audiovisual.” IMAGINA és una agència de Social Media i màrqueting digital amb seu a Barcelona i Madrid, nascuda el 2015 per Arnau Sanz i Dani Casanovas. Actualment, compta amb més d’una cinquantena de treballadors i un centenar de projectes actius, amb clients com Udon, Generalitat, CBRE, Ajuntament de Barcelona, Barcelona Activa, Amazfit, Carnet Jove, Caixabank, Rabat, Abat Oliba, Fira Barcelona o Saba, UOC. Des del 2019 s’ha posicionat com a referent en xarxes socials com Tiktok, amb la generació de contingut més dinàmic, fresc i divertit

El Col·legi de Màqueting i Publicitat de Catalunya, conduïda pel seu degà Miquel Campmany, constitueix l’únic organisme oficial que representa, defensa i impulsa els interessos dels professionals del màrqueting, la comunicació, la publicitat i les relacions públiques de Catalunya.


DESCARREGA'T L'ESTUDI COMPLET AQUÍ

Xarxes Socials

Recerca

Darreres Entrades

El Col·legi del Màrqueting, la Comunicació, la Publicitat i les Relacions Públiques de Catalunya ha celebrat el Dia de la Publicitat amb una xocolatada amb xurros i anunciant les claus dels Premis Impacte i "La Nit del Màrqueting i la Comunicació", els quals tornen a Barcelona el 3 de juliol de 2025a les 18:30 en un espai icònic del Port Vell: l’ACEx, l’antic IMAX.

Barcelona, 19 de desembre de 2024 - El Col·legi del Màrqueting i la Comunicació de Catalunya ha celebrat una nova edició del Mirador dedicada al moviment BCorp, un moviment global de persones que utilitzen els negocis per generar un canvi positiu. A l’esdeveniment han participat Montse Sellarès, Head of Communications and activism a B Lab Spain; Alba Guzmán, Chief Values Officer & Co-founder en Rosaparks; Sònia Recasens, Directora d’estratègia corporativa i assumptes públics a ATREVIA; i Sílvia Rodríguez, Communication & PR Director en Vallformosa, las quals van analitzar els beneficis i els reptes de pertànyer a aquesta comunitat.

Avui s'encenen els llums de Nadal a Barcelona i el Col·legi del Màrqueting i la Comunicació de Catalunya i Granpaso Strategy Company han presentat en la nova edició del Mirador, un estudi innovador que analitza els hàbits, costums i rituals al Nadal. En l'esdeveniment, Adrián Mediavilla, cofundador de (Granpaso) Strategy Company, ha presentat l'estudi El Nou Nadal. D’altre banda, Ruben Navarro Sanchez, VP Brand Màrqueting a Wallapop i Ion Araluce, Soci i director a Good Vibes Media, han compartit les seves conclusions, oferint una visió profunda de com estan evolucionant les tradicions i comportaments entorn d'aquesta festivitat. Tota aquesta xerrada ha estat moderada i liderada per Iolanda Casalà Surribas Casalà, Head of Strategy a McCann Barcelona i Vicedegana de Publicitat en el Col·legi del Màrqueting i la Comunicació de Catalunya.

Barcelona, 04 de novembre de 2024. El Col·legi del Màrqueting i la Comunicació de Catalunya, va presentar una nova edició delMirador dedicada a la importància del món sonor en el nostre sector. Destacatsexperts en comunicació i àudio branding van compartir els seus coneixementssobre la importància de la identitat sonora a l'estratègia de marques. MontserratVidal-Mestre, Ramon Vives i Toni Otero van emfatitzar com el so potenfortir la relació entre les marques i el seu públic.

Ahir, 23 d'octubre, al llarg de tot el dia, es va celebrat la II Jornada de Comunicació Municipal a l'Espai Francesca Bonnemaison. L'esdeveniment, organitzat per la Diputació de Barcelona amb la col·laboració del Col·legi del Màrqueting i la Comunicació i el Col·legi de Periodistes va girar entorn un tema d'actualitat en el sector, la IA.

Modificar cookies