Posicionament del Col·legi del Màrqueting i la Comunicació de Catalunya sobre els concursos

Adrià Fernàndez,

Posicionament del Col·legi del Màrqueting i la Comunicació de Catalunya sobre els concursos


El Col·legi del Màrqueting i la Comunicació de Catalunya vol manifestar la seva posició respecte a les convocatòries de concursos privats i públics. En aquest sentit expressem el següent:

1. Des del Col·legi donem suport a la convocatòria de concursos com a mètode establert i acceptat pel mercat per a la selecció d’agències pel desenvolupament de feines de màrqueting, comunicació, publicitat o relacions públiques.

2. Alhora, pensem que hi ha aspectes del seu funcionament que han de ser ajustats o modificats. Això no pot ser tractat de la mateixa forma en funció de si es tracta de concursos privats o públics. Cal diferenciar ambdós supòsits.

  • En l’àmbit privat, entenem que les empreses són lliures de decidir els requisits dels plecs dels seus concursos, però alhora, sent una realitat que els anunciants són una part fonamental de l’ecosistema de màrqueting i la comunicació, se’ls ha de demanar coherència en la definició d’aquests requisits.
  • Els concursos públics estan subjectes a la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic. Aquesta llei no marca un percentatge fix sobre quina proporció dels criteris d'adjudicació han de ser subjectius; això pot variar considerablement en funció de l'entitat que realitza el concurs i els objectius específics de la campanya; i creiem que les administracions públiques han de ser més empàtics amb les empreses alhora de formular aquests concursos.

3. En termes generals, considerem que els processos de selecció d’agències i empreses de serveis de publicitat, màrqueting i comunicació està pendent de resoldre, ja que els requisits dels concursos no s’ajusten a unes condicions adequades a complir per part de les agències que hi participen.

4. En relació als concursos privats el Col·legi creu que hi ha aspectes dels concursos clarament millorables, com ara:

  • Els terminis de convocatòria i presentació de propostes. Cal garantir que les agències i altres proveïdors poden comptar amb un termini mínim suficient per preparar adequadament les seves participacions i presentacions.
  • La quantitat de participants, que hauria d’estar limitada.
  • La manca d’una remuneració, la qual es pot valorar si ha d’existir en tots els casos o depenent de la naturalesa del concurs i si hauria de ser per trams en funció del pressupost de cada concurs.
  • La protecció de les idees presentades, que haurien de quedar prèviament protegides en matèria de propietat intel·lectual. Les agències que es presenten als concursos han de poder registrar la propietat intel·lectual de les seves campanyes, projectes o idees presentades, per tal d’assegurar l’autoria del material exposat i entregat a l’anunciant.
  • Els requisits que es demanen en la molts plecs s’han d’actualitzar i ajustar adequadament a la realitat i naturalesa del concurs recursos.

5. En el terreny dels concursos públics, des del Col·legi considerem que a Catalunya hi ha marge de millora en aspectes com la remuneració a les agències candidates, la definició dels terminis, la manera de com entregar i defensar les propostes o la valoració de l’experiència de l’equip professional que presenta l’oferta, tot respectant la normativa que regula el seu funcionament.

6. Des del Col·legi del Màrqueting, la Comunicació, la Publicitat i les Relacions Públiques, com a ens públic i entitat oficial que té com a principal objectiu vetllar i impulsar la professió i el sector del màrqueting i la comunicació de Catalunya, apostem per obrir un debat sectorial sobre la millora de les condicions dels concursos.

7. Per aquest motiu, d’una banda i en l’àmbit privat, anunciem la creació d’una taula de diàleg entre anunciants i agències per tal de tractar tots els aspectes necessaris per millorar el procés de selecció d’empreses de serveis publicitaris, màrqueting digital i comunicació.

8. També recordem que el Col·legi té entre els seus objectius estatutaris i serveis el registre de propostes i idees per garantir, des d’un ens públic i oficial, el respecte i la protecció de la propietat intel·lectual. Alhora, aquest registre també esdevé un aval de la qualitat de les idees registrades.

9. D’una altra banda, i en l’àmbit públic, anunciem la creació del Comitè d’Administracions Públiques, amb representants de la Generalitat, diputacions, ajuntaments i d’altres entitats públiques i publicoprivades, per tal d’assessorar i acompanyar les administracions en el procés de millora dels seus concursos.

10. Tant en relació a un àmbit com l’altre, el Col·legi està treballant en un nou codi de bones pràctiques sobre els concursos  i en l’actualització del Codi Deontològic que es va aprovar el 2002, i que va ser el primer a regular a Espanya l’activitat dels professionals del nostre sector.

Xarxes Socials

Recerca

Darreres Entrades

Aquest dijous 30 de maig, s’ha celebrat una altra sessió del Mirador, una trobada mensual que organitza el Col·legi del Màrqueting i la Comunicació de Catalunya al Palau Robert sobre temes d’actualitat i tendències del sector.

En aquesta ocasió el Mirador ha centrat la seva mirada en l’impacte dels patrocinis en els esdeveniments esportius, i ha comptat amb la participació d’Hugo Laborda, Responsable de patrocinis a CUPRA Global; Judith Rubinat, Managing Director de NSN; Olga Martínez, Corporate Affairs & Sustainability EMEA de Grupo Bimbo; i Cinto Ajram, Fundador i CEO de CA Sports. Tots ells sota la moderació de Jordi  Aragonés, Founder i CEO de El Impacto Sponsorship i membre del Comitè de Suport de la Junta de Govern del Col·legi.

El Col·legi del Màrqueting i la Comunicació de Catalunya vol manifestar la seva posició respecte a les convocatòries de concursos privats i públics. 

Dijous 25 d'abril, El Col·legi Oficial del Màrqueting i la Comunicació de Catalunya ha celebrat aquest matí una altra sessió mensual d’El Mirador, que ha posat la seva mirada en una temàtica polèmica i que està en boca de tothom: "S'HI VAL TOT A TIK TOK? ON ESTÀ EL LÍMIT?".

Des del Col·legi volem donar el màxim servei possible als nostres membres, i com a conseqüència, a partir d'ara oferirem de manera gratuïta als nostres col·legiats i partners corporatius, una oferta de cursos intensius de qualitat, de la mà dels millors professionals en cadascuna de les matèries.

Barcelona, 20 de març de 2024. El Col·legi Oficial del Màrqueting i la Comunicació de Catalunya ha celebrat aquest matí una altra sessió mensual d’El Mirador, que ha posat la seva mirada en l’impacte que té l’algorisme digital sobre el consum de continguts dels usuaris.

Modificar cookies